Levensbeschouwing Filmopdracht

LEVENSBESCHOUWING:

DUURZAAMHEID IN FILM!

Tijdens de projectdagen bekijken we in het Cultureel Centrum de documentaire Super Size Me. Super Size Me gaat over een onderzoek naar de schadelijke effecten van fastfood en de fastfood-industrie.
Documentairemaker Morgan Spurlock onderwerpt zichzelf aan een experiment. Gedurende dertig dagen eet hij alleen voedsel van McDonald’s. Drie maaltijden per dag. Ook drinkt hij alleen producten van McDonald’s. Hij stopt met sporten en beperkt het aantal voetstappen dat hij loopt tot 5000 per dag, het gemiddelde aantal stappen dat een Amerikaan per dag loopt. Hij moet ook elk menu op de menukaart ten minste een keer proberen. Elke keer dat hem wordt aangeboden om het menu te laten supersizen kiest hij voor de supersized variant. In alle andere gevallen voor de medium variant.
Spurlock ondergaat het experiment onder begeleiding van een huisarts, een cardioloog, een gastroloog, een voedingsdeskundige en een fitness trainer. Tijdens de dertig dagen van het experiment raakt Spurlock regelmatig depressief. Hij heeft vaak moeite om de grote hoeveelheden vlees, friet en frisdrank naar binnen te werken. Zijn cholesterolgehalte schiet omhoog net als zijn bloedglucosespiegel. Zijn hart heeft onder het dieet flink te lijden. Na dertig dagen blijkt Morgan 11,1 kilogram te zijn aangekomen, 13% van zijn totale lichaamsgewicht.
Voor het vak natuurkunde doen jullie een aantal onderzoeken die gerelateerd zijn aan deze documentaire. Voor het vak levensbeschouwing schrijf je een filmrecensie over Super Size Me.
OPDRACHT: FILMVERSLAG
• Schrijf een getypt verslag over de documentairefilm Super Size Me:
1. Geef geen samenvatting van de film, maar geef je persoonlijke mening over de film weer en onderbouw deze met argumenten;
2. Betrek in je analyse de drie P’s van duurzaamheid – People, Planet en Profit (zie voor theorie daarover hoofdstuk 5: Natuur en Milieu, paragraaf 3: Duurzaamheid);
• Gebruik tussen de 350 en 400 woorden;
• Geef je verslag een originele en pakkende titel;
• Geef de film een eindoordeel: tussen de 1 en 5 sterren;
• Controleer je recensie op taal- en spelfouten.

BEOORDELING: Voor het filmverslag krijg je een cijfer dat de weging heeft van een schriftelijke overhoring. Bij de beoordeling wordt gekeken naar:

De inhoudelijke uitwerking van argumenten en theorie max. 7 punten
De mate van netheid, creativiteit en originaliteit van je verslag max. 3 punten

INLEVERDATUM: Het verslag dien je bij je docent in te leveren in de tweede les levensbeschouwing van week 22.

Leave a comment